Zonder problemen een auto huren voor je vakantie

chillJanuari is voor de meeste vakantiegangers een goed moment om vooruit te blikken naar de zomervakantie. Ben jij er al uit waar je naartoe gaat? Wordt het een vakantie dicht bij huis in Duitsland? Een leuke vakantie in Spanje? Of kies je toch voor een leuke camping in Frankrijk? Als je iets verder weg wilt is het huren van een auto vaak wel zo handig. Bij een reis komen vaak extra kosten. Daarom een aantal tips voor een probleemloze autohuur.

  • Een weekje autohuur in Madrid kost bij tien verschillende aanbieders tussen 53 en 183 euro. Forse verschillen dus. Daar ligt ook de eerste valkuil: er komen bijna altijd kosten bij. Voor een tweede chauffeur, voor de afkoop van eigen risico of een meegeleverd navigatiesysteem. Dat laatste blijkt erg duur: tot wel 80 euro voor dat weekje.
  • Ten tweede valt op hoe onduidelijk en vaak duur de extra verzekering(en) uitvallen. Een aansprakelijkheidsverzekering (WA) is in Europa verplicht, maar in landen als de VS en Canada niet toereikend (daar is een polis vereist die omgerekend minimaal drie miljoen euro aan schade dekt).
  • Komt er blikschade of wordt de auto gestolen, dan komt er vrijwel altijd nog een eigen risico voor uw rekening. Dat kunt u doorgaans grotendeels afkopen. Maar zelfs als je dat hebt gedaan, rekenen veel verhuurders en bemiddelaars bij schade of diefstal van de auto nog ’administratiekosten’ (meestal zo’n 35 euro). Waarom zijn de autoverhuurders niet direct en vooraf eerlijk over deze prijzen?
  • Gaat u op de bon voor een parkeerboete of een snelheidsovertreding? Betaal dan direct ter plaatse. Anders weet de autoverhuurder u achteraf altijd te vinden en krijgt u waarschijnlijk nog een extra rekening (tot wel 31,50 euro) voor ’administratiekosten’.Alvast veel vakantievoorpret gewenst!