kvarner

Ga dit jaar naar een leuke camping in Kroatië

Ben jij er nog niet helemaal uit dit jaar? Lees ons artikel de belangrijkste redenen om naar een leuke en gezellige camping te gaan in Kroatië!

Prachtig Kroatië

istrie landschap dorpEen leuke camping in Kroatië? Kroatië heeft een fascinerend landschap: prachtige bergen, geweldige rivieren, uitgestrekte bossen en meren waar je heerlijk aan kan relaxen.Tevens heeft Kroatië 11 natuurparken, natuurreservaten en beschermde gebieden met verrukkelijke landschappen. Het milde mediterraan klimaat met lange warme zomers en milde en aangename lentes zorgt ervoor dat je niet alleen in de zomervakantie hoeft te gaan voor mooi weer.
De zee is ideaal is om in te zwemmen door de kleine golfslag en het kleine verschil tussen eb en vloed.

De laatste jaren komen er meer en meer veelal kleine kampeerplaatsen. Tot in bijvoorbeeld in privétuinen van de gastvrije bewoners. Wat vooral populair is in Dalmatië. Kamperen bij de boer, of eigenlijk ‘bij mensen thuis.’ De mogelijkheden zijn legio. Met een eigen tent of caravan kan, maar je kunt ook een compleet ingerichte stacaravan huren. Wat veel werk scheelt. Tip: neem spijkerharingen mee voor de rode klei. De ‘gewone’ haringen sla je er allemaal kapot.
Wie naar de kust van Kroatië gaat zal iets opvallen: de wind. Diverse windsoorten welteverstaan. De bora wordt het meest gevreesd. Deze ontstaat meestal als er een hogedrukgebied boven het vasteland van de Balkan ligt. Dan valt de bora over het hoge kustgebergte om zich met grote kracht op de zee te storten. De Jugo is een warme, vochtige zuidoostenwind. Deze waait parallel aan de Adriatische Zee, en kan uitgroeien tot een cycloon, begeleid met wolken en regen.

kvarner zee en strand

Leuke campings in Istrië

De meeste Nederlandse kampeerders reizen met de auto naar gastvrij Istrië, een betoverend
schiereiland. Hier zijn de laatste jaren vele leuke campings bij gekomen. Istrië is een van de meest ontwikkelde toeristische regio’s van Kroatië met
bruisende haventjes, middeleeuwse stadjes en gelegen tegen de heuvels van het Istrisch
achterland.

Voor Europa is in Istrië de dichtstbijzijnde warme zee te vinden. Overwegend bevinden zich hier aangelegde en veilige stranden met schaduw onder de dennenbomen met veel faciliteiten, waaronder gedeelten voor kinderen, ouderen en invaliden. Zelfs 50 stranden hebben de blauwe vlag en wordt constant de kwaliteit van het zeewater gecontroleerd. Liefhebbers van de eenzaamheid zullen genieten in rotsachtige baaien en baaien met kiezelsteen of op de stranden van de talrijke eilandjes.

Istrië gastronomie

kvarnerIstrië staat bekend om zijn traditionele gerechten, die met verse zeevruchten (onovertreffelijk is de zeetong) of van eigen kweek uit het Istrische binnenland bereid worden. Tot de bekendste delicatessen behoort in ieder geval de Aphrodite truffel, maar ook de Istrische Pršut (gerookte ham), wilde asperges…. Istrische wijnen zijn in de gehele wereld bekend, in het bijzonder worden de Istrische Malvazija en Teran aanbevolen- u kunt hen uitproberen wanneer u één van de zes Istrische wijnroute’s, met ca. 70 wijnkelders bezoekt. Vergeet u niet de olijfroute’s!

Leuke campings in Kvarner

De Kvarner regio is na Istrië de grootste kampeerregio van Kroatië met de meeste campings op
de eilanden en een paar op het vasteland. Wie bergtoppen wil afwisselen met mooie eilandjes als Cres en Krk, is in de Kvarner regio aan het juiste kampeeradres.

Men zegt dat in het gebied van de Kvarner eilanden enkele van de mooiste Kroatische stranden liggen, baaien met gladde kiezel, adembenemend en vaak kunt u hen alleen per boot bereiken daarom zijn zij bijzonder geheimzinnig. In het kustgedeelte overheersen aangelegde en comfortabele aangelegde stranden en zonneplateaus . 28 Kvarner-stranden hebben de Blauwe vlag.

Gastronomisch Kvarner

kvarner dorpjeDe rijkdom van de Kvarner keuken maakt de verscheidenheid van authentieke gerechten van het zeegebied en die van het continentale gedeelte. In de kustgebieden en op de eilanden wordt de smaak van het Middellandse Zeegebied aangeboden: de bekende Kvarner skampie, het smakelijke lamsvlees (de lammeren grazen op velden met salie), bij de keuken van Gorski Kotar zult u onder de indruk zijn van de gerechten van wildvlees, kikkerspecialiteiten, paddestoelen, slakken, zoetwatervis… Van de wijnen wordt de Vrbnička žlahtina zeer gewaardeerd. De Kvarner staat bekend om zijn beschermde maruni (kastanjes) ter ere van hen wordt ieder jaar in oktober in Lovran “Dani Maruna”(de maruni-dagen) georganiseerd.

Leuke campings in Dalmatië

Op zoek naar een leuke camping in Dalmatië? Dalmatië is een van de oudste regionale en geografische delen van Europa. Hier vind je duizenden eilandjes, kliffen en klippen, grote campings voorzien van alle faciliteiten, maar ook kleine, bescheiden campings met maar 10 standplaatsen. Dalmatië is geschikt voor en geliefd bij die kampeerders die van een vakantie houden ver van de zomerdrukte.

De charme van de Dalmatische stranden ligt aan hun natuurlijkheid. Langs de grille kust of op de schitterende eilanden vindt u makkelijk de eenzaamheid en liggen op het warme zand of kiezelsteen terwijl onderdehand de golven van kristal aanspoelen.

Gastronomisch Dalmatië

Vis was altijd al de eerste Dalmatische specialiteit: wit of blauw, van de grill, in brodet of gekookt in water, naast de de eigengemaakte olijfolie die men gewoonweg niet mag vergeten… Maar, even zo geliefd is het vleesgerecht zoals de Dalmatische pašticade (pasta), lamsvlees van het eiland, schaap- en geitenvlees, pršut… Ontelbaar zijn de Dalmatische autochtone konoba’s waarin u naast een uitstekende atmosfeer, de goedgestemde gastheer en een wijnbokaal de geest van de Dalmatische traditie kunt uitproberen … en als dessert: rožata of een glaasje maraschino een origineel product van de Kroatische Dalmatische hemel!